Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΘΩΝΙΑΣ - ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΧΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

"Ο ΚΥΡΙΟΣ ΖΕΒΡΑΣ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΠΥΘΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ"


Λίγο πριν τις 12 το πρωί άρχισαν οι προετοιμασίες για το πρώτο εργαστήρι Πυθωνίας για το 2017. Δύο μεγάλες βασιλόπιτες και ένα τεράστιο χαμόγελο έφτασαν στο Φουρφούρι, με τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε να είναι έτοιμη να ταξιδέψει τους μικρούς μας φίλους στον κόσμο της Πληροφορικής.
Μετά το τέλος του εργαστηρίου κανονίστηκε να κόψουμε μαζί με τα παιδιά και τους γονείς την ετήσια βασιλόπιτα. Ο νικητής του φλουριού θα έπαιρνε ένα δώρο απο τη συγγραφέα.



 Η ομάδα των μικρών εξερευνητών συγκεντρώθηκε, τα βιβλία της Πυθωνίας άνοιξαν, οι κάρτες και τα κουβαδάκια βγήκαν στο τραπέζι και η ιστορία της ζέβρας πήρε σειρά για να μας διδάξει για πρώτη φορά τα μυστικά της.
Δεκαδικοί αριθμοί και κλάσματα έκαναν την εμφάνισή τους στη ζούγκλα της Πυθωνίας. Νέες έννοιες για τα παιδιά, μα μέσα απο το διαδραστικό και θεατρικό παιχνίδι γίνονται οι χαρακτήρες της Πυθωνίας και υπό την καθοδήγηση της κυρίας Δάντε μαθαίνουν τι συμβολίζουν αυτοί οι αριθμοί, μα και πως θα τους ξεχωρίζουμε.
Απαραίτητοι βοηθοί στο εργαστήρι μας είναι πάντα τα πολύχρωμα κουβαδάκια που σε κάθε ιστορία έχουν μια θέση κλειδί.
Οι ρόλοι μοιράζονται από τη συγγραφέα στην τύχη και το παιχνίδι ξεκινά....







  Τα πιο μεγάλα παιδιά που γνωρίζουν ανάγνωση διαβάζουν μόνα το ρόλο του χαρακτήρα τους. Τα πιο μικρά παιδιά καθοδηγούνται από τη συγγραφέα. Το λιοντάρι, η καμηλοπάρδαλη, η ζέβρα, το φίδι, ο Απόστολος και όλοι οι χαρακτήρες παίρνουν ζωή μέσα απο τη ζωηρή αφήγηση των παιδιών.
Η ιστορία της ζέβρας είχε σειρά αυτή τη φορά.
Τι ήθελε να μας διδάξει; Ποιό κουβαδάκι θα χρησιμοποιήσει;
Ποιοί την βοήθησαν;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα λύθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

 Καρτέλες με δεκαδικούς αριθμούς και κλάσματα κατάκλυσαν το τραπέζι και οι εξερευνητές μας βάλθηκαν να τα βάλουν όλα σε μια σειρά και να βοηθήσουν και τη ζέβρα.
Το παιχνίδι έγινε πιο διαδραστικό όταν τα παιδιά έπρεπε να δώσουν λογικές απαντήσεις και να εκτελέσουν ή όχι τις εντολές που έπρεπε.
Τα παιδιά κατάφεραν βιωματικά να καταλάβουν τη σημασία του Ναι και του Όχι σαν λογικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έπρεπε να απαντήσουν.



 Το τελευταίο στάδιο του εργαστηρίου περιελάμβανε φύλλο εργασίας με ασκησιολόγιο διαμορφωμένο στις ανάγκες των παιδιών, ώστε να εμπεδώσουν τις έννοιες που έμαθαν σήμερα.
Η ζέβρα και εδώ είχε την τιμητική της. Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ και αυτό το κομμάτι του εργαστηρίου, καθώς είχαν καταλάβει όλες τις νέες έννοιες, οπότε οι ασκήσεις τους φάνηκαν απλά παιχνιδάκι.






Μετά το τέλος του εργαστηρίου κόψαμε την πελώρια βασιλόπιτα που μας έφερε η συγγραφέας παρεούλα με γονείς και παιδιά, για να ξεκινήσει όμορφα και δημιουργικά η χρονιά για όλους μας.


Ο τυχερός του 2017 που εντόπισε το φλουρί στο κομμάτι του ήταν ο μικρός Ανδρέας, όπου και πήρε δώρο έναν καμβά με μια όμορφη χριστουγεννιάτικη εικόνα από το νέο βιβλίο της συγγραφέως "Η Ανάσσα του Πάγου".
Τα υπόλοιπα παιδιά πήραν μικρά αναμνηστικά δωράκια από τη συγγραφέα.
Ευχόμαστε το 2017 να είναι μια όμορφη και δημιουργική χρονιά για μικρούς και μεγάλους, γεμάτη με όμορφες δραστηριότητες.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου