Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ)

"ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΒΥΘΙΣΗΣ - ΕΠΙΠΛΕΥΣΗΣ ,ΟΙ ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΡΟΦΟΥΣΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ"


Το πρώτο εργαστήρι των μικρών επιστημόνων έγινε και τα παιδιά άρχισαν να σκέφτονται σαν επιστήμονες, αναζητώντας το πως και το γιατί για όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας.

Το πρώτο θέμα που ασχοληθήκαμε ήταν το φαινόμενο της βύθισης και της επίπλευσης. Με  οδηγό μια γυάλα με νερό και διάφορα αντικείμενα είπαμε να πειραματιστούμε και να δούμε τελικά ποιά αντικείμενα επιπλέουν και ποια βυθίζονται στο νερό.




 Το πρώτο βήμα ήταν να συλλέξουμε τα αντικείμενα που θα συμμετείχαν στο πείραμα.Ξύλινα αντικείμενα, πλαστικά,χάρτινα και κάθε λογής υλικό συγκεντρώθηκε στο τραπέζι μας απο τα ίδια τα παιδιά, όπου ανυπομονούσαν να τα ρίξουν μέσα στο νερό.

 Αναγκαίο βήμα πριν ξεκινήσει το πείραμα ήταν η καταγραφή και η πρόβλεψη.
Στον πίνακά μας καταγράψαμε ένα προς ένα τα αντικείμενα που είχαμε συγκεντρώσει και δίπλα γράψαμε τις προβλέψεις μας για το αν τα αντικείμενα θα βυθιστούν ή όχι.
Κρατήσαμε και μια στήλη ελεύθερη δίπλα απο τις προβλέψεις ,ώστε να καταγράψουμε στο τέλος του πειράματος τα αποτελέσματα και να διαπιστώσουμε εάν προβλέψαμε σωστά ή λάθος.

 Τα παιδιά μας άρχισαν το πείραμά τους ρίχνοντας τα αντικείμενα στη γυάλα με το νερό και παρατηρούσαν με μεγάλη προσοχή αν το αντικείμενο που έριξαν βυθίστηκε ή όχι.
Κάθε φορά που κάποιο αντικείμενο βυθίζονταν ή επέπλεε έτρεχαν στον πίνακά μας για να το καταγράψουν.





Το νερό βάφτηκε μπλε και η περιέργειά τους έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Γιατί έγινε μπλε το νερό; Τι θα ρίξουμε μέσα; Είναι η θάλασσα ή λιμνούλα;
Το επόμενο πείραμα - παιχνίδι ήταν να φτιάξουμε βαρκούλες τις οποίες θα βάζαμε να επιπλεύσουν στη γυάλα μας.


Πολύχρωμες βαρκούλες ετοιμάστηκαν απο τα παιδιά και διακοσμήθηκαν με το γούστο τους.Οι βαρκούλες μπήκαν στο νερό και έκαναν το ταξίδι τους στη λιμνούλα, μα ύστερα απο λίγη ώρα το χαρτί βρέχτηκε και η βαρκούλα άρχισε να μπάζει νερά και να βυθίζεται.Εκεί θυμηθήκαμε το προηγούμενο πείραμα και τον πίνακα που φτιάξαμε και διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά οτι το χαρτί είναι ένα υλικό που δεν επιπλέει για πολύ ώρα στο νερό.



 Λίγο πριν το τέλος της ομάδας μας τα παιδιά σκέφτηκαν να παίξουμε ένα ελεύθερο παιχνίδι με το νερό.Θέλησαν να φτιάξουν νερόφουσκες και να τις σκάσουν. Φυσικά, δεν τους χαλάσαμε το χατίρι και μετά απο λίγο η επιθυμία τους πραγματοποιήθηκε.
Φουσκώσαμε τα μπαλόνια με νερό και βγήκαμε στο πεζοδρόμιο, όπου με πολλά γέλια ρίξαμε τις νερόφουσκες στο δρόμο!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου