Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η ΩΡΑ

Σαν παιδιά και εμείς αφήσαμε τα βιβλία και τη μελέτη και πιάσαμε τα παιχνίδια.Στις συναντήσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη να σκαρφιστεί τα πιο περίεργα και διασκεδαστικά παιχνίδια. Τα ομαδικά παιχνίδια διαδέχονται τα ατομικά και τα οργανωμένα τα ελεύθερα.Αυτή την εβδομάδα γίναμε μπαλαρίνες, ζογκλέρ και στύψαμε το μυαλουδάκι μας για να φτιάξουμε το εκπαιδευτικό μας πάζλ.Η διάθεσή μας ήταν στα ύψη και καταφέραμε να διασκεδάσουμε και να αποφορτιστούμε απο την εβδομάδα που τελείωσε.

*Η αποτελεσματικότερη εκπαίδευση είναι αυτή που αφήνει το παιδί να παίζει με όμορφα πράγματα.
                         ΠΛΑΤΩΝ

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

MESSY PLAY (ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ)

ΣΕ ΜΙΑ ΡΩΓΑ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΙ


Το Φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και με αφορμή το σταφυλάκι που όλοι αγαπάμε φτιάξαμε μαζί με τους μικρούς μας καλλιτέχνες την δική μας εκδοχή. Με βοηθούς τα ψαλίδια, τα μολύβια, το γλασσέ, την κόλλα, το σύρμα πίπας, την τσόχα και την ζωηρή μας φαντασία βοηθήσαμε το σταφυλάκι να ντυθεί και να στολιστεί με τα πιο όμορφα χρώματα.
Στόχος μας είναι το παιδί χρησιμοποιώντας το ψαλίδι και το μολύβι να ενδυναμώσει τους μύες των δαχτύλων που σχετίζονται με τη γραφή και να εξελίξει την λεπτή του κινητικότητα.
Κατά τη διαδικασία της χαρτεπικόλλησης διαφορετικών υφών και ειδών υλικών το παιδί έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τον συντονισμό ματιού και χεριού.
Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και πρόσθεσε άλλο ένα έργο στην προσωπική συλλογή των μικρών μας καλλιτεχνών.


*Η εκμάθηση κοψίματος με ψαλίδι είναι μια προγραφική δραστηριότητα, όπου το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί σωστά τα τρία δάχτυλα που αργότερα χρησιμοποιεί κατά τη γραφή.


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

"ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΄40"

"Οι περιπέτειες του έπους του 1940 με χαριτωμένα και απλά στιχάκια από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών.

Στης Αλβανίας τα βουνά πολέμησε με ανδρεία,
σ' όλους απέδειξε της ψυχής του την αξία.
Για την πατρίδα του ήξερε πως πολεμούσε,
ενάντια σ' έναν εχθρό που αγέρωχα κοιτούσε.

... με χιουμοριστική και πολύχρωμη εικονογράφηση
...και τις απαραίτητες πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου για την κατανόηση των γεγονότων που ιστορούνται."

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος


 

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

ΜΙΚΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ"


Στην πρώτη μας συνάντηση διαβάσαμε το βιβλίο "Ο πύργος των παραμυθιών".
Λίγα λόγια για το βιβλίο....

<<Κάθε παιδί πρίν κοιμηθεί, θέλει ν΄ακούσει μια ιστορία. Η Φαντασία που κατοικεί στον πύργο των παραμυθιών, τρέχει να προλάβει...
Μα πως τα καταφέρνει, όταν αυτή είναι μια και τα παιδιά πολλά;
Σε ποιόν να πρωτοπάει;Θα μπορέσει να ικανοποιήσει την επιθυμία όλων;>>

Συγγραφέας:Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη
Εκδόσεις: Σαββάλας

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Με αφορμή το βιβλίο που διαβάσαμε, κατασκευάσαμε το αερόστατο της Φαντασίας. Χρησιμοποιήσαμε ένα μπαλόνι,κορδονάκι και αυγοθήκη για το καλάθι.Διακοσμήσαμε με τα χρώματα της αρεσκείας μας.

*Μετά απο την ανάγνωση του βιβλίου προκύπτει ελεύθερος καταιγισμός ιδεών (brain storming) απο τα παιδιά που μας οδηγεί σε ποικίλες αναδυόμενες δραστηριότητες διαθεματικού χαρακτήρα όπως η σημερινή προσεγγίστηκε εικαστικά.

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

MESSY PLAY


ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΧΤΥΛΟΜΠΟΓΙΕΣ

Στην σημερινή μας συνάντηση ανακαλύψαμε πως τα δαχτυλάκια μας μπορούν να κάνουν μικρά θαύματα.Με συντροφιά τις μαγικές δαχτυλομπογιές ετοιμάσαμε μια ομαδική εργασία, όπου οι παλάμες μας και τα δαχτυλάκια μας έβαλαν τα δυνατά τους για να ολοκληρωθεί το όμορφο τοπίο που φανταστήκαμε.
Οι μικροί μας φίλοι έμαθαν να χρησιμοποιούν σωστά τις μπογιές εξασκώντας την λεπτή κινητικότητά τους και την επιδεξιότητά τους....

*Η χρήση της δαχτυλομπογιάς βοηθά την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και βελτιώνει την ικανότητα γραφής.Συνίσταται σε παιδια προσχολικής ηλικίας.

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΕΝΑ ΠΟΥΛΙ ..... ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ

"Σ ένα παράξενο κλουβί
ζει ένα περίεργο πουλί.
Κουμπιά μόνο πατάει,
ποτέ του δεν πετάει!
Μες στις οθόνες του χωμένο,
είναι απομονωμένο!

Μια μέρα το είδε ένα περιστέρι
που ήρθε απο άλλα μέρη
και κάθισε να ξαποστάσει...
Μα κόντεψε να σκάσει
όταν άκουσε του πουλιού τη σκέψη,
κι έτσι αποφάσισε να το προστατέψει!"

Συγγραφέας: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

"Το κόκκινο βιβλίο"

"Ένα κορίτσι περπατά στη χιονισμένη τεράστια πόλη. Ένα αγόρι τρέχει στην αμμουδιά του τροπικού νησιού του. Κι ένα κόκκινο βιβλίο. Ένα βιβλίο χωρίς λόγια. Μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο χωρίς λόγια; Μπορούν οι ήρωές του να ταξιδέψουν έξω από τις σελίδες του παραμένοντας όμως πάντα μέσα στο βιβλίο; Θα καταφέρουν να γίνουν πραγματικότητα ο ένας για τον άλλο;

Το βιβλίο οξύνει την παρατηρητικότητα και τη φαντασία, βοηθά το παιδί να συναισθανθεί ότι υπάρχουν διαφορετικές πραγματικότητες, προσφέρεται για πολλαπλές ερμηνείες και αναγνώσεις. Παράλληλα γίνεται αφορμή για ποικίλες ευχάριστες δραστηριότητες με τις οποίες το παιδί ασκείται στη δημιουργική σκέψη και γραφή."

Συγγραφέας: Μπάρμπαρα Λέμαν
Επεξεργασία δραστηριοτήτων: Καλλιόπη Κύρδη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο